Новини

Успішний захист докторської дисертації

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 10.02.2021

захист докторської дисертаціїВітаємо Василя Васильовича Буджака з успішним захистом докторської дисертації «Оцінка фіторізноманітності трав’яних екосистем басейнів Пруту і Сірету (в межах України) з використанням інформаційних технологій», який відбувся 8 лютого 2021 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради при Інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України (м. Київ).

читати далі>>>


Вітання проф. Степана Костишина із днем народження

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.02.2021

Колектив кафедри екології та біомоніторингу вітає вельмишановного Степана Степановича Костишина з Днем народження. В цей день хочемо висловити слова вдячності та поваги за безумовну підтримку кожного з нас, за мудрі поради, за надані можливості досягти висот і реалізувати себе, за такт і терпіння, за зразок високої моральності та успішності.

читати далі>>>


Доктор філософії за спеціальністю Хімія в інституті біології, хімії та біоресурсів

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 06.02.2021

5 лютого 2021 року на кафедрі загальної хімії та хімічного матеріалознавства інституту біології, хімії та біоресурсів відбувався захист дисертації Солодіна Сергія Володимировича на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 102 Хімія на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 76.051.005 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. 

Представлені дисертаційні дослідження на тему: «Дефектна структура та вплив термодинамічних умов відпалу на властивості монокристалів CdTe<Mn>» є актуальними, оскільки тверді розчини на основі CdTe є одним з основних напівпровідникових матеріалів, які використовуються для виготовлення детекторів рентгенівського та гамма-випромінювання, здатних ефективно працювати вже за кімнатних температур, що знаходить практичне використання в ядерній енергетиці та військовій техніці.

читати далі>>>


КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОЇ БІОЛОГІЇ»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 06.02.2021

оголошенняДо уваги вчителів біології, екології, основ здоров’я та природознавства!

 

Триває запис на тижневі курси підвищення кваліфікації за програмою «Актуальні проблеми сучасної біології» (30 год / 1 кредит ЄКТС).

 

✔Для реєстрації перейдіть, будь ласка, за посиланням
 https://forms.gle/3qhTCKybqzTVmD3r6

читати далі>>>


Семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.02.2021

4 лютого Агентство з відновлюваної енергетики в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety провели семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні». Участь в семінарі прийняв зав.кафедри, проф.Ю.Дмитрук.

читати далі>>>


Перший доктор філософії в Інституті біології хімії та біоресурсів

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa, 29.01.2021

     26 січня 2021 року на кафедрі біохімії та біотехнології вперше відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 Біологія Борщовецької Віри Леонідівни на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 76.051.001 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

      Представлені дисертаційні дослідження на тему: «Вплив різної забезпеченості ретиноїдами на процеси функціонування бісфенол А-детоксикуючих ензимів» є своєчасними в умовах масового і постійного використання в раціоні сучасної людини значної кількості харчових добавок, консервантів та контамінантів.

 

читати далі>>>


Премія Верховної Ради України молодим ученим

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.01.2021

Премію Верховної Ради України молодим ученим отримала аспірантка кафедри молекулярної генетики та біотехнології Ольга Іщенко (наук. керівник проф. Роман Волков) за роботу «Наукові засади збереження біорізноманіття рослин, що зростають в екстремальних умовах Антарктики та високогірних Карпат».

Вітаємо та бажаємо подальших успіхів у науковій роботі.

читати далі>>>


Розпочався І онлайн Відкритий турнір юних хіміків

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.01.2021

В суботу 16 січня із жеребкування розпочався І онлайн Відкритий турнір юних хіміків. А вже в неділю 17.01 відбулися перші бої. Участь у турнірі беруть 8 команд з України та Вірменії. В журі турніру працюють завідувач кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ доц. Халавка Юрій Богданович та доц. Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області Валентина Дмитрівна Юзькова. Бої команд можна переглянути он-лайн в групі Всеукраїнського турніру Юних хіміків у Facebook. (колаж В. Воропаєв)

читати далі>>>


Відбувся 1-ий тур І Чернівецької обласної дистанційної хімічної олімпіади 2021 року

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.01.2021


16 січня відбувся он-лайн 1-ий тур І Чернівецької обласної дистанційної хімічної олімпіади 2021 року, в якому прийняли участь 170 учнів (7 клас – 53, 8 клас – 41, 9 клас – 36, 10 клас – 26, 11 клас – 14). 

Час на виконання 20 завдань обмежувався 1-єю годиною. 

Для участі в другому турі, який планується провести 30 січня, запрошено 70 учасників, які набрали понад 2/3 від максимально можливої кількості балів.

читати далі>>>


Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 13.01.2021

Наприкінці минулого року викладачі кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ взяли участь у засіданні методичного об’єднання викладачів хімії, біології та екології закладів фахової передвищої освіти Чернівецької області, яке відбулося в онлайн режимі на базі Чернівецького індустріального фахового коледжу. Освітяни з усієї області зустрілися, щоб обговорити основні аспекти використання інноваційних технологій на заняттях з хімії, біології та екології, обмінятися досвідом організації навчального процесу, використання різноманітних інформаційних платформ та онлайн-сервісами дистанційного навчання. Багато уваги приділено недолікам навчання у форматі онлайн.

читати далі>>>