Новини

Самшитова вогнівка дісталась Буковини

Опубліковано: Деревенко Тетяна Олександрівна, 25.05.2020

Минулого року на кущах самшиту в партері Резиденції, а згодом і на території Ботанічного саду нами виявлений дуже небезпечний шкідник, що здатний в досить короткі строки повністю знищити насадження самшиту – вогнівка самшитова.

Батьківщина цієї комахи – країни Східної Азії (Японія, Китай, Тайвань, Корея, Індія). Самшитова вогнівка – Cydalima perspectalis (Walker,1859) відноситься до родини вогнівок трав'яних, в стадії гусені вона харчується листям та корою молодих гілочок самшиту. Цей метелик занесений в список особливо небезпечних видів шкідників в Європі.

читати далі>>>


Незвичний день вишиванки

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.05.2020

Вже традиційно у третій четвер травня відзначається День Вишиванки. Цьогоріч, у зв'язку із відомим причинами, його відзначення не могло бути масштабним. Проте ми його не забули! За ініціативи магістрів кафедри екології та біомоніторингу та асист. Оксани Зароченцевої День Вишиванки був відзначений онлайн. 

читати далі>>>


Унікальні об’єкти фіторізноманіття Буковини

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 22.05.2020

Чорнянка карпатськаОрганізація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття з метою підвищення розуміння та обізнаності людства з питаннями біорізноманіття. Цю дату було обрано у зв’язку з тим, що 22 травня 1992 року на генеральній асамблеї ООН з проблем глобальної екології було прийнято Конвенцію про біологічне різноманіття. Україна є однією із сторін Конвенції і ратифікувала її у 1994 році. Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції. Цьогорічною темою є гасло «НАШІ РІШЕННЯ - В ПРИРОДІ».

читати далі>>>


Захист педагогічної практики

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 21.05.2020

захист практики 20 травня 2020 року на платформі Google Meet було проведено захист педагогічної (ознайомчої) практики у студентів 302 групи (спеціальність Середня освіта: "Біологія та здоров'я людини"). На жаль, карантин перешкодив повноцінному проходженню практики. Але навіть неповний місяць ознайомчої практики дозволив нашим студентам...

читати далі>>>


Успішна реінтродукція тису ягідного у заказнику «Цецино»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.05.2020

реінтродукція тисаОдним з напрямків підтримання та відтворення біорізноманіття, передусім раритетного, є реінтродукція зникаючих видів з метою відновлення і забезпечення повноцінного функціонування їх популяцій. До числа таких видів на Буковині належить, занесений до Червоної книги України, реліктовий вид тис ягідний. У нас відомі дві більш-менш повноцінних популяції цього виду – в околицях сіл Тисівці (близько 1000 особин) і Банилів-Підгірний (понад 100 особин) Сторожинецького району, а також кілька місцезнаходжень, де тис трапляється поодинокими особинами. Одне з них, у складі трьох особин, у 2006 році було виявлено співробітниками кафедри ботаніки на г. Цецино в межах однойменного заказника.

читати далі>>>


Результати ІІ туру Олімпіади з біології для вступників у ЧНУ 2020 р.

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 12.05.2020

11 травня відбувся 2-ий тур Олімпіади з біології для вступників у ЧНУ 2020 р., в якому взяло участь 10 майбутніх абітурієнтів. Результати в таблиці. 

Додаткова сесія для абітурієнтів, які з поважних причин не взяли участь у 2-му етапі, запланована на 16.05.20

Нагадаємо, що відповідно до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти  України та Правил прийому до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в 2020 році, учасникам другого туру Олімпіади, які набрали не менше 90 відсотків балів на другому етапі, нараховуються 20 додаткових балів до одного з предметів сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (але загальна сума балів з предмету не перевищує 200 балів) при розрахунку конкурсного бала для вступу в університет на навчання за спеціальностями, вказаними в додатку 6 до Правил прийому до університету в 2020 році.

читати далі>>>


Результати 2-го туру університетської олімпіади з хімії

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 11.05.2020

chemistry Відбувся 2-ий етап університетської олімпіади з хімії. Цього року олімпіада проводилась дистанційно з використанням онлайн платформ. З результатами учасників та критеріями оцінювання завдань можна ознайомитись

 

читати далі>>>


«Це не нам належить планета, це ми належимо їй!»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.05.2020

У понеділок, 04 травня 2020 р. на кафедрі екології та біомоніторингу ІБХБ з ініціативи доц. Легети У.В. проведено спільне засідання викладачів кафедри та студентів 203 групи з питання створення громадської студентської організації «Student Green Organization».  Девіз організації - «Це не нам належить планета, це ми належимо їй!».

читати далі>>>


ІІ тур профорієнтаційних олімпіад вступників 2020 року з біології та з хімії

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 07.05.2020

11 травня, в понеділок, відбудеться ІІ тур олімпіад для вступників з біології та з хімії. До участі, окрім учасників І туру, які успішно виконали завдання, запрошуються призери ІІ етапу (міського, районного) Всеукраїнської олімпіади з відповідних предметів та учасники ІІ етапу (обласного) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з відповідних секцій.

Для участі необхідна реєстрація через заповнення Google-форми за  посиланням https://forms.gle/hTEwWVA3zHzCPUWb9

читати далі>>>


ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 07.05.2020

30 квітня 2020  р. в Австралії на 102-му році життя відійшов у кращий світ доктор хімічних наук, засновник напрямку хімії напівпровідників в Чернівецькому  університеті Білоцький Дмитро Петрович.




читати далі>>>