Новини

Модернізація лабораторій – запорука успішного навчання

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 29.05.2018

5Використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі, особливо під час проведення лабораторних робіт, дозволяє збільшити обсяг навчальних завдань пошукового та дослідницького характеру, змінити систему та зміст лабораторних занять, які є основною складовою навчального процесу природничих дисциплін.

читати далі>>>


Курс на екологію: докладаємо необхідних зусиль

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.05.2018

З кожним роком на ринку освітніх послуг, які пропонують університети, зростає конкуренція за абітурієнтів. Медицина, правознавство та комп’ютерні науки завжди були і залишаються пріоритетними галузями.

Але є такі спеціальності, про суть яких абітурієнтам майже нічого невідомо. До їх числа належить екологія. Оскільки саме слово «екологія» щоденно звучить з телевізійних екранів, Інтернет-сайтів та преси з приставкою «погана» і навіть «жахлива», в учнів підсвідомо формується негативний асоціативний зв'язок. Наші намагання імплементувати «Основи екології», або, принаймні, «Екологічну культуру» в загальноосвітню школу не увінчалися успіхом.

читати далі>>>


Семінар «Імплементація Оселищної директиви Європейського Союзу: оселища та флора»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 25.05.2018

Семінар «Імплементація Оселищної директиви Європейського Союзу: оселища та флора»15–17 травня 2018 року у Національному природному парку «Бузький Гард» відбувся науковий семінар «Імплементація Оселищної директиви Європейського Союзу: оселища та флора». У ньому прийняли участь провідні наукові співробітники та експерти багатьох наукових та природоохоронних установ України (від кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ брали участь у польових навчаннях к.б.н., доценти О.М. Ванзар та О.В. Решетюк). Захід відбувся за сприяння Міністерства екології, природних ресурсів України та проекту ЄС «Apena»: «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища», який стартував у жовтні 2015 року (http://apena.com.ua/index.php/ua/).

читати далі>>>


Відзнака на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 н.р. зі спеціальності «Агрономія»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.05.2018

Вітаємо Іванну Бендас, студентку 4-го курсу кафедри агротехнологій та грунтознавства, яка отримала диплом за кращі теоретичні знання з диципліни "Захист рослин" на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 н.р. серед студентів аграрних та технічних закладів вищої освіти України ІІІ-ІV р.а. зі спеціальності «Агрономія» за напрямом «Агрономія».

У форумі, який проходив 16-18 травня 2018 року на базі факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету, взяли участь 96 студентів із 20 закладів вищої освіти України. Крім Іванни, нашу команду представляв її одногрупник Максим Анатійчук.

читати далі>>>


Практичні заняття на базі філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.05.2018

На кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства вже стало доброю традицією проводити частину практичних занять з фахових дисциплін на базі провідних агрохолдингів держави. Цей підхід дає змогу усвідомлено підійти до формування сучасних навчальних планів та подолання основних недоліків традиційних форм і методів, зокрема розриву між теорією і практикою, освітою й виробництвом. Це також дає змогу потенційним роботодавцям брати активну участь у підвищенні якості підготовки кваліфікованих кадрів. Такі заняття розглядаються колективом кафедри як вагомі кроки до упровадження елементів дуальної форми навчання.

На минулому тижні, комплексні практичні заняття проводилися на базі філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив», що є лідером вирощування у регіоні зернових, бобових та олійних сільськогосподарських культур.

читати далі>>>


Тренінг для представників громадськості про її права, обов’язки та можливості

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 21.05.2018

15-16 травня 2018 року у м. Львів відбувся спеціальний тренінг для представників громадськості про її права, обов’язки та можливості взяти участь у процесі прийняття рішень відповідно до нової європейської моделі екологічної оцінки в Україні. Нова процедура була введена 18 грудня 2017 року законом«Про оцінку впливу на довкілля», прийнятим на виконання Угоди про асоціацію. Відтепер державний орган влади має оцінювати вплив його рішення на довкілля з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

читати далі>>>


Urban Camp в рамках транскордонного проекту "Через сталий транспорт до чистого довкілля"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 18.05.2018

Urban Camp - це захід, що відбувся 10-12 травня 2018 року в рамках транскордонного проекту "Через сталий транспорт до чистого довкілля" згідно з Програмою територіального співробітництва країн Східного партнерства «Молдова-Україна», в рамках проекту «Через стійкий транспорт до чистому довкіллі» відбувся урбаністичний табір. 

Участь в урбаністичному таборі прийняла доцент кафедри екології та біомоніторингу Тетяна Морозова.

читати далі>>>


ДЕНЬ ВИШИВАНКИ 2018

Опубліковано: Казімір Іван Іванович, 18.05.2018

Студенти і викладачі кафедри землевпорядкування та кадастру вкотре долучилися до святкування Дня вишиванки.

З нагоди свята, в нас існує традиція святкового фото у національних сорочках зі студентами випускового ...

читати далі>>>


Грантові можливості для малого та середнього бізнесу "Horizon 2020"

Опубліковано: NCP, 12.05.2018

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича спільно з партнерами проводить  Інформаційний день програми Horizon 2020 "Грантові можливості для малого та середнього бізнесу "Horizon 2020". 
Запрошуємо представників бізнесу, засобів масової інформації, науковців та освітян. 
Захід відбудеться 22 травня 2018 року в м. Чернівці, за адресою Центральна площа, 1. Початок о 11:00. 

читати далі>>>


Екологи ЧНУ в складі журі престижної Міжнародної конференції молодих вчених (ICYS, 2018)

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.05.2018

Науковці кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ мають чималий досвід і здобутки у підготовці молодих вчених до участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Цього ж року отримано запрошення долучитися до роботи журі престижної Міжнародної конференції.

читати далі>>>