Новини

ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з біотехнології

Опубліковано: Кеца Оксана Віталіївна / Oksana V. Ketsa , 17.04.2019

 

Студентка ІV курсу кафедри біохімії та біотехнології Інституту біології, хімії та біоресурсів Сумик Юлія посіла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія».

 

 

читати далі>>>


Черлінка Василь Романович успішно захистив докторську дисертацію

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 13.04.2019

10 квітня 2019 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 76.051.05 при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Черлінка Василь Романович успішно захистив докторську дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук спеціальності 03.00.18 – «Ґрунтознавство» на тему «Цифрові моделі рельєфу в ґрунтознавстві: теоретико-методологічні основи та практичне застосування» (науковий консультант – доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Дмитрук Юрій Михайлович).

читати далі>>>


Зустріч з роботодавцем ТОВ "Дьолер-Буковина"

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 12.04.2019

 Вчора 11.04.19 відбулась зустріч студентів спеціальності "Харчові технології" з генеральним директором ТОВ "Дьолер Буковина" Розманом В.В. Це підприємство виробляє фруктові концентровані соки, а також натуральні ароматичні речовини. Студентам розказали про сучасні тенденції розвитку виробництва, наявні вакансії та умови праці на підприємстві.

читати далі>>>


Круглий стіл «Басейнова рада – ключовий інструмент реформи водного сектору»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.04.2019

10 квітня 2019 року в рамках міжнародної виставки Waste Water Management 2019 (м.Київ) відбувся круглий стіл «Басейнова рада – ключовий інструмент реформи водного сектору» участь в якому взяла членкиня Басейнової ради Дністра, доцент кафедри екології та біомоніторингу Тетяна Морозова.

читати далі>>>


Чорноземи України – бідність чи багатство

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 11.04.2019

11 квітня 2019 року відомий український вчений-ґрунтознавець, заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського», (м. Харків), доктор біологічних наук Мірошниченко Микола Миколайович провів відкриту лекцію для студентів кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів на тему: «Чорноземи України – бідність чи багатство».

читати далі>>>


Навчально-методичний семінар, організований Всеукраїнською екологічною лігою

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.04.2019

Відбувся навчально-методичний семінар для освітян «17 глобальних цілей збалансованого розвитку та практична діяльність», який організувала та провела Всеукраїнська екологічна ліга. У роботі семінару взяли участь професор Федоряк М.М. та доцент Морозова Т.В. 

У семінарі взяли участь педагоги-практики закладів освіти усіх типів та рівнів, науковці, природоохоронці з Київської, Кіровоградської, Харківської, Чернівецької, Рівненської, Чернігівської областей та м. Києва.

читати далі>>>


Студенти-харчовики ознайомились з виробництвом фуа-гри

Опубліковано: Дійчук Володимир Васильович, 10.04.2019

Знаменитий делікатес фуа-гра (гусяча печінка) у всьому світі асоціюється з Францією. Птахофабрика "Снятинська Нова" агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» є найбільшим і чи не єдиним виробником фуа-гри та гусячих делікатесів в Україні. Їхня продукція експортується та користується великим попитом в країнах Європи 

читати далі>>>


До уваги абітурієнтів-учасників олімпіади з біології для вступників 2019!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 08.04.2019

Відбувся перший тур олімпіади з біології для вступників!

Учасники, які набрали 75 і більше балів, запрошуються до участі у другому турі олімпіади, який відбудеться 13 квітня о 10 годині в 81 аудиторії 3-го корпусу ЧНУ (Інститут біології, хімії та біоресурсів) за адресою вул. Л.Українки, 25.

До очного туру запрошуються також призери ІІ етапу (міського, районного) Всеукраїнської олімпіади з біології та учасники ІІ етапу (обласного) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

читати далі>>>


Нові методи польових досліджень на кафедрі агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.04.2019

Протягом першої декади квітня співробітниками кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів разом зі студентами була проведена колаборативна сесія комплексних польових досліджень території дослідного господарства Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН для обґрунтування можливостей дистанційних методів обстеження з використанням БПЛА (безпілотних літальних апаратів).

Перший етап такого комплексного вивчення має перспективи як в контексті організації моніторингу стану ґрунтового покриву, так і для конкретних прикладних проблем забезпечення аграріїв оперативними та достовірними даними про стан ґрунтів і рослинності. Подальше долучення моделювання на макро- і мікрорівнях дозволить реалізувати повноцінну модель тримірного ґрунтового ландшафту, забезпечуючи науковими даними, зокрема, точне землеробство.

читати далі>>>


Бджоли у фокусі стейкхолдерів різних рівнів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.04.2019


28 березня 2019 р. у прес-центрі «Українські новини», м. Київ відбувся круглий стіл «Взаємодія агровиробників та пасічників. Як упередити отруєння бджіл». Марія Федоряк, національний координатор міжнародного моніторингу втрат бджолиних колоній під егідою COLOSS, оприлюднила результати п’ятирічного моніторингу в Україні та розповіла про дослідження впливу запилення на деякі показники врожайності соняшнику олійного.


читати далі>>>